AdSense

czwartek, 28 lutego 2013

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Podaję przykładowe ilości składników, zawsze robię "na oko"

ok.50 dag pieczarek
1 lub 2 duże pory
kilka jajek
3 -4 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
  30 - 40 dag dobrej wędliny drobiowej, a jeszcze lepiej mięso drobiowe pieczone lub z rożna (może być jedno i drugie)
majonez dekoracyjny Winiary
sól


Pieczarki pokroić i poddusić na maśle (posolić), osączyć i studzić. Pory pokroić w cieniutkie pół-krążki lub drobniej, posolić, pozostawić na chwilę aby trochę zmiękły. Wędlinę, jajka, ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem. Gotowe.

sobota, 16 lutego 2013

Sernik przekładany

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
22 dag margaryny
15 dag cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34).

Masa serowa:
90 dag zmielonego sera
3?4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
ok. 7 dag masła
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku migdałowego i waniliowego, rodzynki


Ser wymieszać z cukrem i żółtkami, zagotować. Mieszając dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego!

AdSense