AdSense

wtorek, 30 kwietnia 2013

Schab nadziewany - wędlina

Pyszny schab z forum cincin.cc. Polecam.Smaczna i efektowna wędlina, a przy tym proste i nie bardzo czasochłonne przygotowanie. 

Składniki:
ok 1 kg schabu
Kilka kabanosów ( ja użyłam kiełbaski żywieckie w ilości 3 szt.)
Sól peklowa
Ziarenka smaku lub inna tego typu przyprawa
Żelatyna  (opcjonalnie)

Kabanosy podzielić na kawałki trochę dłuższe od kawałka schabu, zamrozić ( zmrożone łatwiej wepchnąć w mięso). Schab umyć, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach wzdłuż, na wylot. W otwory wepchnąć kabanosy, następnie natrzeć solą peklową i ziarenkami smaku. Tak przygotowane mięsko zawinąć w rękaw do pieczenia, tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może przed zawinięciem w folię dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny  Obwiązać sznurkiem lub dratwą i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia schab w folii ułożyć na sitku do gotowania na parze, doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Wystudzić, włożyć do lodówki aby stężała galaretka. Wyjąć z foli. Gotowe.

niedziela, 21 kwietnia 2013

Torcik serowy

W moim starym zeszycie z przepisami zapisany jako Ptasie mleczko. Tym razem w roli torcika "na szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik.
 ok. 30 dag herbatników lub dowolnych kruchych ciastek w czekoladzie (łatwych do połamania)
1/2 kg dobrego mielonego sera
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła lub margaryny
4 łyżki żelatyny
ok. 1 szklanka mleka
1 opakowanie galaretki
dowolne owoce, rodzynki
kilka kropel olejku migdałowego

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, na dno wysypać część połamanych ciastek. Żelatynę zalać niewielką ilością gotowanej, wystudzonej wody, gdy napęcznieje zalać gorącym mlekiem tak aby było 1/2 l płynu, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masło utrzeć z cukrem, dodać ser i utrzeć na jednolitą masę. Stopniowo dodawać całkowicie wystudzoną żelatynę, dodać rodzynki i olejek. Część masy wylać na ciastka w tortownicy, posypać pozostałymi, połamanymi ciastkami, wylać resztę masy serowej, na wierzchu ułożyć owoce. Jeżeli jest taka potrzeba wstawić tortownicę do lodówki, aby masa stężała. Właściwie tężeje bardzo szybko, niemal "od ręki". Na wierzch wylać galaretkę, schłodzić.

piątek, 19 kwietnia 2013

Bułeczki drożdżowe

Pyszne bułki z przepisu Katarzyny z blogu Vegarnkowo. Piekłam je dwukrotnie i na pewno będę jeszcze piekła. Polecam.


1 kg mąki pszennej 750
5 dag drożdży
1 szklanka zsiadłego mleka,maślanki lub śmietany
około 1.5 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki sezamu
1 łyżka czarnuszki
3 łyżki oliwy z oliwek
 
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce. 
Około 400 g mąki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. 
W drugim naczyniu zagniatamy ciasto z 500 g mąki, podrośniętego zaczynu, zsiadłego mleka, soli, sezamu, czarnuszki zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia.
Po tym czasie łączymy zawartość obu naczyń, wyrabiamy dodając pozostałą mąkę i oliwę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Po kawałku ciasta odrywamy, naciągamy w dłoniach, końce zawijamy pod spód (tak kilkakrotnie). Jeśli ciasto mocno lepi się można  zwilżać dłonie w wodzie. Układamy bułeczki na blasze (ja wyłożyłam papierem do pieczenia) złożeniem pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia.Spryskujemy wodą, ewentualnie posypujemy ziarenkami.
Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut do uzyskania złotej skórki. 
Tym razem użyłam mąki 650 bo akurat taką tylko miałam i nie dodawałam ziaren. Bułeczki są pyszne, aczkolwiek wydaje mi się, że nie wyglądają tak apetycznie jak  bułki Kasi. Polecam oryginalny przepis  http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/drozdzowe-bueczki-z-maki-namaczanej.html

środa, 17 kwietnia 2013

Babka z otrębami i orzechami

Przepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia.

Składniki:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
6 jaj
szklanka otrąb pszennych
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
łyżka kakao
10-15 dag posiekanych orzechów włoskich
cukier waniliowy






Białka ubić na pianę dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie
 części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni ( tak podaje oryginalny przepis ale następnym razem zmniejszę temperaturę, gdyż w moim piekarniku trochę się przypaliła). Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.

Sałatka gyros

Sałatka, która moim zdaniem jest  absolutnym HITEM! Przepis pochodzi z blogu Więcek bloguje... 


Składniki:
1 główka kapusty pekińskiej (średniej wielkości)
1 słoik ogórków konserwowych
2 puszki kukurydzy
2 podwójne filety z kurczaka
4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)
przyprawa Gyros
keczup
majonez
kilka łyżek oleju.
Osobiście preferuję kethup TORTEX, majonez dekoracyjny WINIARY, przyprawę do gyrosa KAMIS.

Kapustę starannie poszatkować, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso również pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, posypać przyprawą do gyrosa (w oryginalnym przepisie 2 łyżeczki, ja daję trochę więcej dla bardziej wyrazistego smaku), smażyć do uzyskania złocistego koloru. Gdy mięso jest już usmażone układać warstwy sałatki w kolejności:
mięso
keczup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
keczup
kapusta.
       SMACZNEGO!

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą

Pyszne naleśniki dla łasuchów. Chociaż należałoby je traktować jako deser, to u mnie w domu często stanowiły danie obiadowe, zwłaszcza gdy dzieci były młodsze.

Przykładowy przepis na naleśniki :
Po 1 i 1/2 szklanki mleka i wody mineralnej (lub zwykłej)
2 szklanki mąki

1 jajko
1/3 szklanki oleju
2 łyżki cukru
pół łyżeczki cukru waniliowego
odrobina soli
Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Pozostawić na dłuższą chwilę aby ciasto "odpoczęło", następnie smażyć cienkie naleśniki.

Krem budyniowy (wg. przepisu na popularne ciasto znane jako Królewiec lub Królewicz).
10 dag cukru
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła lub margaryny
Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej  ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodawać porcjami  masło. Mieszać do połączenia składników.
Na każdy naleśnik dać dużą łyżkę kremu, złożyć, oblać polewą lub gotowym sosem czekoladowym.

Przykładowy przepis na polewę czekoladową:
1/2 kostki margaryny
7 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
kilka łyżek mleka
Wszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka.

Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.pl

Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.pl
Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.pl
Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego. Wartości odżywcze na extra.smaczny.pl:

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.pl
Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego. Wartości odżywcze na extra.smaczny.pl:

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.

AdSense