AdSense

poniedziałek, 26 maja 2014

"Parowe" z czekoladą i jogurtem

Popularne kluchy na parze. Powszechnie znane, lubiane, podawane na wiele sposobów. Z czasów dzieciństwa najbardziej pamiętam te z jagodami, oraz te z czekoladą i gęstym koktajlem własnej roboty, z domowej tłustej śmietany i poziomek zgniecionych z cukrem.. Z powodu braku tych ostatnich składników proponuję zastępczą wersję z jogurtem owocowym.



Ciasto drożdżowe:
ok. 1/2 kg mąki pszennej
2 - 3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
2 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
ok.3 dag margaryny
1 jajko

Ponadto:
Nutella lub inny krem czekoladowy
ok. 1 litr gęstego owocowego jogurtu

Mąkę wymieszać w misce lub garnku z połową cukru, i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka wkruszyć drożdże, posypać pozostałym cukrem i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Kroić na kawałki, rozciągać palcami na krążki. Każdy krążek nadziewać nutellą, formować kulki wielkości małego jabłka, lekko spłaszczyć. Uformowane kluski pozostawić na kilkanaście minut aby trochę podrosły, następnie gotować partiami na parze pod przykryciem ok. 15 minut. Podawać z gęstym jogurtem owocowym.
 
Ten przepis jest moją propozycją do konkursu "Mama to potrafi!" organizowanego przez http://www.comfortfood.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense