AdSense

czwartek, 31 stycznia 2013

Strzępiec z masą krówkową

Na podstawie przepisu zamieszczonego przez użytkownika apsik na forum Smaczny.pl , w trochę zmienionej wersji.


Składniki ciasta:
6żółtek
3 czubate szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 margaryna
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku
4 łyżki śmietany kwaśnej
na czubek łyżeczki amoniaku

Dodatkowo:
1 opakowanie masy krówkowej (ja użyłam krówkową kakaową z biedronki )
1 szklanka cukru
6 białek
1 duży budyń o smaku krówki
cukier puder do posypania

Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze.Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć masę krówkową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać 1 duże (na 3/4 litra) opakowanie budyniu o smaku krówki. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense