AdSense

czwartek, 12 grudnia 2013

Kotlety mielone z pieczarkami

                      Kotlety mielone są powszechnie znane, ale można je robić na wiele sposobów. Dzisiaj chciałam zaprezentować mój przepis na mielone z dodatkiem gotowanej wołowiny. Może to być jeden z pomysłów na wykorzystanie wołowiny z rosołu. Podaję przykładowe ilości składników bo na ogół robię je "na oko".



ok. 1 kg mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki
ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki smalcu
1 bułka pszenna
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, "Kucharek"
1-2 jajka
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
1/2 kg pieczarek
trochę masła

                      Pieczarki poddusić na maśle, przyprawić solą, wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt duże), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Najlepiej smakują polane sosem mięsno-pieczarkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense