AdSense

niedziela, 16 listopada 2014

Kakaowy tort z bitą śmietaną

Tort przełożony bitą śmietaną. Mięciutki, puszysty, mało pracochłonny.


Biszkopt:
6 dużych jajek
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka octu

Krem kakaowo-śmietankowy :
2 opakowania (500 g) śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania Śnieżki
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
duża łyżka kakao

Dodatkowo:
dżem brzoskwiniowy
kilkanaście wiśni z alkoholu

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać olej, a następnie proszek do pieczenia oraz ocet. Mąkę (krupczatkę i ziemniaczaną) wymieszać z kakao, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Upiec, wystudzić, przekroić na dwie części.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ubić śmietanę z dodatkiem Śnieżki i cukru pudru. Dodać kakao i powoli wlewać wystudzoną żelatynę.

Krążki ciasta posmarować dżemem, przełożyć grubą warstwą tężejącego kremu śmietankowego. Na wierzchu również rozprowadzić krem, posmarować boki tortu. Pozostały krem wykorzystać do dekoracji. Dodatkowo można ułożyć wiśnie z alkoholu.

6 komentarzy:

  1. Bajecznie się prezentuje:) Idealny na urodziny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda imponująco. Uwielbiam śmietanowe torty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam śmietanowe torty. Ten był urodzinowy. Szybko zniknął - jak przystało na tort z bitą śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam robić torty. :) Dużo przy nich pracy, ale efekt końcowy zawsze powala. Twój jest cudowny. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe słowa. Powiedziałabym, że ten tort raczej nie jest bardzo pracochłonny. Zrobiłam go właśnie dlatego, że nie miałam czasu na przygotowanie bardziej wypasionego tortu urodzinowego.

    OdpowiedzUsuń

AdSense