AdSense

czwartek, 11 grudnia 2014

Ciastka budyniowe

Ciastka upieczone na podstawie przepisu zamieszczonego przez inulę na cincin.cc. Są kruche i pyszne. Można nadawać im dowolne kształty i dekorować wg własnych upodobań, a tym samym dostosować do każdej okazji. Polecam.



5 opakowań budyniu waniliowego (można użyć malinowego lub czekoladowego jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka)
3 jajka
1/2 torebki proszku do pieczenia
35 dag masła
50 dag mąki tortowej
25 dag cukru pudru

Dodatkowo:
marmolada do sklejania ciastek
czekolada lub lukier do dekoracji
cukier puder

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciastka o dowolnym kształcie. Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 10 -12 minut. Kiedy wystygną dowolnie udekorować. Można sklejać po dwa marmoladą lub tylko oblać czekoladą albo lukrem.

1 komentarz:

AdSense