AdSense

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Smarowidło boczkowe

Pachnące czosnkiem smarowidło z boczku. Świetnie pasuje do pajdy chleba i kiszonego ogórka.


1,5 kg surowego boczku bez skóry
1,2 -1,5 L wody
pół łyżeczki soli
pół łyżki przyprawy typu Kucharek
12 - 15 ząbków czosnku

Boczek zmielić razem z czosnkiem. Połączyć z przyprawami i połową przygotowanej wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin. Co jakiś czas przemieszać, dolewać porcjami pozostałą wodę. W razie potrzeby doprawić solą i Kucharkiem, ewentualnie pieprzem. Schłodzić i zamieszać. Jeżeli schłodzone smarowidło jest zbyt rzadkie ponownie ogrzać i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po schłodzeniu powinno stężeć, a na dnie nie powinno być płynu, powinna wytworzyć się niewielka ilość galaretki. Można zajadać gdy tylko stężeje lub pasteryzować w słoikach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense