AdSense

czwartek, 5 lutego 2015

Puszysty sernik

              Lekki, puszysty sernik. Przepis znaleziony dość dawno na Smaczny.pl. Autorką jest apsik. Polecam ten przepis jako szybki sposób na puszysty, wysoki sernik z 1 kg sera. Zawsze się udaje.


Ciasto:
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek cytrynowy

Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć).

Masa serowa:
1 kg (wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego
8 dużych jajek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 duże budynie śmietankowe (na 3/4 litra mleka)
1 mała gęsta śmietana np. Bakoma
olejek cytrynowy
2 łyżki octu
1 i 1/2 szklanki cukru

W dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a po chwili ocet. Połączyć delikatnie z masą serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku. Dobrze wystudzić, obsypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie.


11 komentarzy:

  1. Podoba mi się, że nie ma tam dużo ciasta, a jest dużo sernika - takie właśnie najbardziej lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER ;WIDAĆ ŻE UDANY;) ZAPRASZAM NA ''SERNICZEK Z MIODOWYMI ROLADKAMI''
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe komentarze i za zaproszenie.

      Usuń
    2. Wymieszać czy zmiksować ser przed dodaniem ubitych białek ??? Pozdrawiam

      Usuń
    3. Ja tylko mieszam drewnianą łyżką.

      Usuń
  3. Sernik wyglada bajecznie:) wyprobuje w swieta

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale po co ocet?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam ten sernik już 4 razy- za kazdym razem wychodzi przepyszny. Dzisiaj piekę go po raz 5 :) jednak pistanowiłam zaszaleć i do spodu ciasta dodałam 2 łyżki kakao... Efekt- niesamowity! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ten spud to ma być nie podpieczony wszysko razem

    OdpowiedzUsuń

AdSense