AdSense

wtorek, 10 marca 2015

Ciasto z brzoskwiniami, chałwą i kokosem

               Ucierane ciasto z "wkładką" z brzoskwiń, kokosu i chałwy. Jest łatwe, bardzo smaczne i ładnie się prezentuje.



Ciasto:
25 dag margaryny
2 jajka + 5 żółtek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka oleju

Dodatkowo:
5 białek
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 łyżka budyniu o smaku tofii
10 dag chałwy
1 puszka brzoskwiń
cukier puder

Margarynę z żółtkami i cukrem bardzo dobrze utrzeć. Nadal ucierając dodać po jednym 2 jajka i olej. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę 23x32.  Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z budyniem i kokosem. Na końcu wkruszyć chałwę, lekko wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na ciasto. Ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Łyżeczką nakładać pozostałe cisto, lekko rozprowadzić. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Mmm, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Wygląda całkiem fajnie, a przy tym nie wymaga dużego nakładu pracy. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

AdSense