AdSense

poniedziałek, 23 marca 2015

Sernik "Ptasie mleczko" karmelowe

             Karmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo.


Ciasto:
biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu

Masa Serowa:
1 kg serka naturalnego
1 - 1,5 szklanki cukru
200 g masła
250 g margaryny mlecznej
1 opakowanie (50g) żelatyny
1 opakowanie (460g) masy krówkowej o smaku tradycyjnym
1 szklanka mleka
2 opakowania herbatników np. Szkolnych

Do dekoracji:
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka

 Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser, a następnie rozpuszczoną w mleku żelatynę. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą.

14 komentarzy:

  1. Lekki jak chmurka, musiał smakować nieziemsko dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki to serek naturalny?homo,twaróg czy co???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam serka naturalnego "Vitello" z Biedronki, opakowanie (wiaderko) 1 kg

      Usuń
  3. Zrobiłam,ale nieco zmodyfikowalam, zamiast biszkoptu, użyłam na spód owych herbatnikow, a między warstwy pokrojone w plastry ptasie mleczko czekoladowe,teraz się chłodzi...

    OdpowiedzUsuń
  4. Po jakim czasie masa serowa tężeje? Ciasto stoi juz 3h w lodowce i nadal jest jedna wielka ciapa :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemożliwe. Musiałaś pomylić proporcje w przepisie, bo u mnie po dodaniu żelatyny masa zaczęła tężeć niemal, że natychmiast.

      Usuń
  5. Sernik wyszedł bardzo wysoki i był przepyszny :) zrobiłam na święta Wielkanocne i był numerem 1, zniknął pierwszy :) dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że smakował. Dziękuję za miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie 23 cm x 32 cm. Może być trochę większa bo masy jest dużo.

    OdpowiedzUsuń
  8. A do ucierania masła jaki cukier?

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Z powodu braku czasu nie zaglądałam tu ostatnio. Ja używam cukru kryształu, choć z cukrem pudrem łatwiej ucierać,a odpowiednio do swoich upodobań można dodać trochę więcej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry. Czy konieczne jest uzycie tyle margaryny i masla? A moze mozna zastapic np smietana albo mascarpone?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Myślę, że można eksperymentować. Sama nie próbowałam. Robię krem z mascarpone, np. do naleśników. 1/2 l śmietanki 36% ubijam z cukrem pudrem i zagęstnikiem, łączę z mascarpone (500 g). Myślę, że można by dodać do tego masę korówkową i ewentualnie utrwalić żelatyną. Powodzenia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

AdSense