AdSense

poniedziałek, 13 lutego 2023

Kładzione kluski jogurtowe

          Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo uniwersalne kluseczki jogurtowe. Tutaj w wersji wytrawnej, podane z duszoną i poszarpaną wieprzowiną oraz surówką. Ze smakiem i dodatkami można pofantazjować.

3 duże jajka

około 600 g jogurtu greckiego

6 kopiastych łyżek mąki pszennej typ 500

4 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

duża szczypta sody oczyszczonej

szczypta soli

szczypta pieprzu


          Kluski można przygotować ręcznie lub przy pomocy miksera, na wolnych obrotach. W dużym garnku nastawić osoloną wodę. W misie miksera wymieszać jajka, jogurt, sodę, sól i pieprz, a następnie wsypać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto musi być gęste na tyle, aby przy pomocy łyżki można było formować kluseczki. Łyżkę zanurzać w gorącej wodzie, nabierać niewielkie porcje ciasta i kłaść na wrzątek. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, lekko przelać chłodną wodą. Osączone kluski oblać tłuszczem lub sosem.                                                                         



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense