AdSense

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Schab Pani Jadzi

Przepis pochodzi z FORUMOGRODNICZEGO.info (Przepisy Jadzi1 i miłych gości). Pyszniutki schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie.

1/2 kg schabu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
 pół łyżki pieprzu mielonego czarnego

Przyprawy wymieszać i wsypać do worka foliowego. Schab umyć i obsuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do worka z przyprawami. Obrócić kilka razy, tak aby mięso było obtoczone w przyprawach. Szczenie zawiązać i włożyć na 4 dni do lodówki. Codziennie odwracać worek, aby mięso było równo nasączone. Piątego dnia wyjąć z lodówki, obsuszyć, a następnie suszyć w piekarniku. Wg oryginalnego przepisu suszymy w temp. 100 stopni przez 40 do 60 min. Ja w moim piekarniku podniosłam temperaturę do 150 stopni. Wystudzić. Najlepiej pozostawić do następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense