AdSense

piątek, 22 sierpnia 2014

Powidła wieloowocowe.

               Powidła zapamiętane z dzieciństwa. Podobny przepis widziałam w sieci pod nazwą dżem szwajcarski. Ze względu na dużą zawartość cukru zrezygnowałam z przesmażania owoców. Zamiast tego od razu trafiły do piekarnika.


Po 1 kg śliwek, jabłek i gruszek
75 dag cukru

Śliwki pozbawić pestek. Jabłka i gruszki obrać, pokroić w grubą kostkę. Tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin aby puściły sok. Po tym czasie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni, na ok. 3-4 godziny. Co jakiś czas  przemieszać. Wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem do całkowitego wystudzenia.
W razie potrzeby tzn. jeśli się okaże, że powidła wyszły zbyt rzadkie, można je ponownie umieścić w piekarniku.Wystudzone powidła przemieszać tak, aby bardziej (ale nie całkiem) rozdrobnić owoce. Umieścić w słoiczkach, pasteryzować ok.10 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense