Delikatna kremówka z kremem budyniowym i lekką pianką. Koniecznie potrzebne są świeże jajka, gdyż do przygotowania pianki używa się surowego białka. 
Biszkopt upieczony z 5 jajek wg dowolnego przepisu (blacha26x34)
Krem budyniowy:
2 i 1/2 szklanki mleka
5 żółtek
3 duże łyżki mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
20 dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Odlać 3/4 szklanki mleka, wymieszać z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Ugotować budyń. W czasie gotowania cały czas mieszać aby nie przypalić. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
Masa piankowa:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (polecam agrestową)
1/4 szklanki wody 
Wodę zagotować, rozpuścić galaretkę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce wystudzonej galaretki. Piankę rozprowadzić na masie budyniowej. Wyrównać powierzchnię, obsypać kakao lub startą gorzką czekoladą. Schłodzić.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
 - BABKI (14)
 - CIASTA PRZEKŁADANE (21)
 - CIASTA UCIERANE (18)
 - CIASTA Z OWOCAMI (46)
 - CIASTKA (23)
 - CO NIECO (56)
 - DANIA MIĘSNE (32)
 - DOMOWE WĘDLINY (9)
 - DROŻDŻÓWKI (21)
 - HOBBY (2)
 - KREMÓWKI (12)
 - KRUCHE (23)
 - MAKOWCE (6)
 - NA IMPREZKĘ (81)
 - OBIAD (63)
 - PIECZYWO (20)
 - PIERNIKI (6)
 - PIZZA (1)
 - PRZETWORY (12)
 - SAŁATKI (24)
 - SERNIKI (21)
 - SŁODKOŚCI (146)
 - SMAROWIDŁA (4)
 - ŚNIADANIE (3)
 - ŚWIĄTECZNIE (48)
 - TORTY (8)
 - ZAPIEKANKI (5)
 - ZUPY (4)
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz