AdSense

piątek, 17 czerwca 2016

Truskawkowe oczko

          Trochę przekorna nazwa na ciasto, które zostało upieczone na podstawie przepisu na popularne ciasto "oczy carycy". Zmiana polega natym, że zamiast biszkoptów są truskawki, jak na sezon truskawkowy przystało.



Ciemne ciasto:
8 żółtek
2 białka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju rzepakowego

            Białka z cukrem ubić na sztywno. Dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować. Dodać kakao, następnie nie przerywając miksowania powoli wlewać olej. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Białe ciasto:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

           Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania wlać ocet, a następnie strużką olej. Delikatnie połączyć z mąką ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

           Blaszkę o wymiarach 34x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść na przemian jasne i ciemne ciasto, następnie wymieszać (zakręcić) lekko widelcem. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem:
30 dag masła
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie masy krówkowej o smaku kukułki

           Masło utrzeć na krem z cukrem pudrem, połączyć z masą krówkową.

Ponadto:
2 opakowania galaretki truskawkowej (rozpuścić w 3 szklankach wody)
około 1 kg świeżych truskawek

          Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozprowadzić krem, ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką, po czym przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić.



1 komentarz:

AdSense