AdSense

wtorek, 21 maja 2024

Churros z mąki ryżowej

           Rewelacyjne churros z mąki ryżowej. Lekko zmodyfikowany przepis, znaleziony na kanale "misja beata". 


Ciasto:

300 ml wody

100 g masła

200 g mąki ryżowej

4 jajka

szczypta soli

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego


Dodatkowo:

olej do smażenia


          Zagotować wodę z masłem i solą. Gotować, aż masło się rozpuści. Do gorącej mieszaniny wsypać mąkę ryżową. Mieszać energicznie, aby nie było grudek. Powstałą masę przełożyć do misy miksera. Dodać  cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszając hakiem do wyrabiania ciasta dodawać po jednym jajku. Gotowe, jednolite ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać bezpośrednio na rozgrzany olej, tworząc pręciki długości około 10 cm. Odcinać nożem lub nożyczkami. Smażyć partiami, z obu stron na złoty kolor. Usmażone churros układać na talerzu, na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Można obsypać cukrem pudrem  z cynamonem.                                                                                                     



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense