1) CIASTO
4 jajka
10 dag margaryny
15 dag cukru pudru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę z żółtkami, cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu pianę z białek. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem. Upiec ok.15 min w temp. 180 st.
2) BEZA
4 białka
15 dag cukru
20 dag kokosu
Ubić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min.
3) KREM
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
kostka masła
10 dag posiekanych orzechów
Wykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto.
4) BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystudzony biszkopt położyć na krem.
5) POWIDŁO
6) KREM ŚMIETANOWY
1/2 litra śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Ubić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości gotowanej wody i lekko podgrzaną. Gotowy krem dać na powidło.Schłodzić. Obsypać obficie startą gorzką czekoladą.
Smakuje fantastycznie i ładnie wygląda.
Witam
OdpowiedzUsuńA jak wykonać krem wg tego przepisu? Głównie nad tym jajkiem sie zastanawiam.
myślę że lepiej bez jajek , budyń ugotować i utrzeć z masłem :) nie trzeba robić wszytskiego według można dodać szczyptę kreatywności....ja bym się obawiała salmonelli więc bym nie dodawała surowego jaja....
UsuńNie ma potrzeby dodawania surowego jajka.Trzeba ugotować budyń z jajkiem.
Usuń