AdSense

sobota, 16 listopada 2013

Ciasto warstwowe, przepyszne

                             Pyszne ciasto, które zawsze szybko znika. Trzeba się trochę napracować ale efekt końcowy jest tego wart. Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej, która piekła ciasta na wesela. Polecam z czystym sumieniem. Zdjęcia trochę słabe. Dodam ładniejsze gdy znów upiekę, bo już nie ma nawet kawałeczka.




1) CIASTO
4 jajka
10 dag margaryny
15 dag cukru pudru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę z żółtkami, cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu pianę z białek. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem. Upiec ok.15 min w temp. 180 st.

2) BEZA
4 białka
15 dag cukru
20 dag kokosu
Ubić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min.

3) KREM
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
kostka masła
10 dag posiekanych orzechów
Wykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto.

4) BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystudzony biszkopt  położyć na krem.

5) POWIDŁO

6) KREM ŚMIETANOWY
1/2 litra śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Ubić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości gotowanej wody i lekko podgrzaną. Gotowy krem dać na powidło.Schłodzić. Obsypać obficie startą gorzką czekoladą.
Smakuje fantastycznie i ładnie wygląda.

3 komentarze:

  1. Witam
    A jak wykonać krem wg tego przepisu? Głównie nad tym jajkiem sie zastanawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że lepiej bez jajek , budyń ugotować i utrzeć z masłem :) nie trzeba robić wszytskiego według można dodać szczyptę kreatywności....ja bym się obawiała salmonelli więc bym nie dodawała surowego jaja....

      Usuń
    2. Nie ma potrzeby dodawania surowego jajka.Trzeba ugotować budyń z jajkiem.

      Usuń

AdSense