AdSense

piątek, 13 lipca 2018

Muffinki jabłkowe

          Wilgotne muffinki z dodatkiem startego jabłka. Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie. Można pominąć jabłko, a zamiast tego zatopić w każdej muffince inne owoce lub łyżeczkę marmolady.



2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 18% (może być pół na pół z jogurtem naturalnym)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 nieduże jabłka

Cukier puder do posypania

          Wszystkie składniki ciasta oprócz jabłek krótko zmiksować - do połączenia składników. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać do ciasta. Wymieszać. Nakładać ciasto łyżką do foremek na muufinki. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone muffinki  posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense