AdSense

poniedziałek, 30 lipca 2018

Sałatka z kalafiorem

          Zaskakująco pyszna sałatka do słoików. Przepis, który moim zdaniem zasługuje na rozpowszechnianie. Pochodzi ze strony Kulinarne przeboje.pl. Polecam.



 Warzywa:
2 średniej wielkości kalafiory
70 dag marchewki
70 dag ogórków gruntowych
1/2 kg cebuli
1/2 kg czerwonej papryki
1 mały pęczek koperku ( w oryginalnym przepisie duży)

Zalewa:
1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
1 i 1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soli
4 ząbki czosnku (posiekać lub zmiażdżyć)
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielaskiego
15 ziaren pieprzu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki

         Kalafiory podzielić na małe różyczki.  Ogórki umyć, pokroić w plasterki; paprykę w paski, a cebulę w piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koper posiekać. Składniki zalewy  wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zalewy wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków. Gotować ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ogórki i koper. Gotować kolejne 5 minut. Gotową sałatkę nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense