Metrowiec - niegdyś bardzo popularne ciasto, dzisiaj chyba trochę zapomniane.
Ciasto jasne:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilonowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce.
Ciasto ciemne:
Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian.
Upieczone ciasta wystudzić.
Krem:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2/3 kostki masła
Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem.
Polewa czekoladowa:
125 g masła lub margaryny
4 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżka kakao
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić.
Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą, na przemian jasne i ciemne. Całość oblać polewą. Schłodzić. Gotowe ciasto kroić w skośne kromki.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
bardzo lubię to ciasto ale wieki go nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja. Właśnie odkurzyłam przepis.
OdpowiedzUsuń