Drożdżowe ruloniki z parówką i dodatkami, niby Hot Dogi.
ok. 50 dag mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
pół szklanki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
4 dag świeżych drożdży
Dodatkowo:
10 szt. parówek
ok. 15 dag żółtego sera
1-2 ogórki konserwowe
pół czerwonej papryki
pieprz, oregano, bazylia
ketchup
1 żółtko + kilka łyżek mleka do smarowania
W
naczyniu wymieszać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie,
wkruszyć drożdże,posypać je cukrem. Wymieszać mleko z wodą, lekko
podgrzać. Połowę płynu wylać na drożdże, lekko zamieszać, pozostawić na
chwilę aby drożdże ruszyły. Wlać pozostałą część płynu, wbić jajko, zarobić, a następnie dodać olej. Gdy składniki się połączą wyłożyć na blat i wyrobić elastyczne ciasto. Umieścić w naczyniu pod pokrywką i odstawić
aby ciasto podwoiło objętość. Ser zetrzeć na grubej tarce, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, wszystko razem wymieszać i przyprawić. Ciasto wyłożyć blat
obsypany mąką, krótko wyrobić. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami nadając kształt koła. Podzielić ciasto na 10 części. Na brzegu każdego kawałka położyć parówkę i pozostałe dodatki. Zwijać rulony podobnie jak rogale, końcówki zawinąć pod spód. Każdy smarować z wierzchu
mieszaniną mleka i żółtka. Ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową. Pozostawić na chwilę aby podrosły, następnie upiec w temp. 200 stopni
ok. 25 minut. Przestudzić, po czym przekroić każdy rulonik w poprzek na dwie połówki i wcisnąć ketchup.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz