AdSense

piątek, 24 października 2014

Niby Hot Dogi

Drożdżowe ruloniki z parówką i dodatkami, niby Hot Dogi.



ok. 50 dag mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
pół szklanki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
4 dag świeżych drożdży

Dodatkowo:
10 szt. parówek
ok. 15 dag żółtego sera
1-2 ogórki konserwowe
pół czerwonej papryki
pieprz, oregano, bazylia
ketchup

1 żółtko + kilka łyżek mleka do smarowania

W naczyniu wymieszać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże,posypać je cukrem. Wymieszać mleko z wodą, lekko podgrzać. Połowę płynu wylać na drożdże, lekko zamieszać, pozostawić na chwilę aby drożdże ruszyły. Wlać pozostałą część płynu, wbić jajko, zarobić, a następnie dodać olej. Gdy składniki się połączą wyłożyć na blat i wyrobić elastyczne ciasto. Umieścić w naczyniu pod pokrywką i odstawić aby ciasto podwoiło objętość. Ser zetrzeć na grubej tarce, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, wszystko razem wymieszać i przyprawić. Ciasto wyłożyć blat obsypany mąką, krótko wyrobić. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami nadając kształt koła. Podzielić ciasto na 10 części. Na brzegu każdego kawałka położyć parówkę i pozostałe dodatki. Zwijać rulony podobnie jak rogale, końcówki zawinąć pod spód. Każdy smarować z wierzchu mieszaniną mleka i żółtka. Ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową. Pozostawić na chwilę aby podrosły, następnie upiec w temp. 200 stopni ok. 25 minut. Przestudzić, po czym przekroić każdy rulonik w poprzek na dwie połówki i wcisnąć ketchup.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense