Ciasto
30 dag mąki
10 dag cukru
15 dag masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 opakowania (duże na 3/4 L mleka) budyniu śmietankowego
1 litr mleka
3 - 4 pomarańcze
50 g płatków migdałowych
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i podpiec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
Ugotować budyń i wylać na podpieczone ciasto. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry i ułożyć na budyniu. Obsypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 - 20 minut.
Ciasto zostało upieczone w blaszce 24x36.
Moja rada:
Pomarańcze można by pokroić w półplasterki lub jeszcze drobniej. Pokrojone w plastry (zgodnie z oryginalnym przepisem) ładnie wyglądają ale łatwo "schodzą" za nożem przy krojeniu ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz