Ciasto:
Biszkopt z 4 - 5 jajek, upieczony w tortownicy, wg. dowolnego przepisu.
Masa malinowa:
4 szklanki soku malinowego lub malin w soku własnym domowej roboty ( w razie potrzeby rozcieńczyć wodą)
½ szklanki cukru ( lub wg uznania)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie
i wlać do wrzątku. Chwilę pogotować. Ciepłą masę wyłożyć
na biszkopt. Ostudzić.Masa serkowa:
3 opakowania serka "Bieluch"
2 opakowania "Śnieżki"
1 opakowanie galaretki o smaku malinowym
1 niepełna szklanka mleka 3,2%
1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić. Śnieżkę ubijać z mlekiem, gdy zgęstnieje połączyć z serkami. Nadal ubijając wlewać powoli wystudzoną galaretkę. Gotową masę wylać na masę malinową. Posypać startą gorzką czekoladą, schłodzić.
Dziękuję. Wygląda nieźle, aczkolwiek żałowałam, że zrobiłam kakaowy biszkopt. Następnym razem upiekę jasny.
OdpowiedzUsuń