Kojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie. Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i
gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość.
50 dag mąki
5 dag drożdży
łyżeczka smalcu
2 łyżki masła
łyżka kwaśnej śmietany
2łyżki cukru (ja daję 4 lub 5)
2 jaja
szklanka wody
odrobina soli
trochę maku
Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki grubości ok.2 cm., zapleść warkocz, końcówki zawinąć pod spód. Uformowaną chałkę położyć na natłuszczonej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Upiec na złoty kolor. Studzić na kratce.
.
łyżeczka smalcu
2 łyżki masła
łyżka kwaśnej śmietany
2łyżki cukru (ja daję 4 lub 5)
2 jaja
szklanka wody
odrobina soli
trochę maku
Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki grubości ok.2 cm., zapleść warkocz, końcówki zawinąć pod spód. Uformowaną chałkę położyć na natłuszczonej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Upiec na złoty kolor. Studzić na kratce.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz