AdSense

piątek, 21 lutego 2014

Ciasto keksowe na winie

    Proponuję proste ciasto, które można urozmaicić obkładając andrutem. Przepis pochodzi z mojego bardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na białkach. Pokrojone na małe kawałki całkiem fanie się prezentuje.

 Składniki:
0,5 kg mąki
25 dag masła lub margaryny
30 dag cukru pudru
7 jajek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wódki lub słodkiego wina
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 5dag rodzynek i posiekanych orzechów

Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i alkohol. Na końcu dodać pianę z białek i bakalie. Delikatnie wymieszać.Piec w blaszce (35x24) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni ok.40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą czekoladową lub posmarować powidłem i obłożyć waflem. Jeżeli użyjemy andruta należy pozostawić ciasto na jakiś czas uciśnięte deseczką.



 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense