Składniki:
0,5 kg mąki
25 dag masła lub margaryny
30 dag cukru pudru
7 jajek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wódki lub słodkiego wina
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 5dag rodzynek i posiekanych orzechów
Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i alkohol. Na końcu dodać pianę z białek i bakalie. Delikatnie wymieszać.Piec w blaszce (35x24) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni ok.40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą czekoladową lub posmarować powidłem i obłożyć waflem. Jeżeli użyjemy andruta należy pozostawić ciasto na jakiś czas uciśnięte deseczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz