Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
22 dag margaryny
15 dag cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34).
Masa serowa:
90 dag zmielonego sera
3?4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
ok. 7 dag masła
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku migdałowego i waniliowego, rodzynki
Ser wymieszać z cukrem i żółtkami, zagotować. Mieszając dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego!
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz