Wspaniała szarlotka od Doroty z forum Smaczny.pl. Jest jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Prosta, nie wymaga wielu składników i zawsze wychodzi. Polecam.
Składniki ciasta:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek (zawsze daję więcej)
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
cukier puder
Jabłka obrać i pokroić. Przesmażyć z cukrem około 15 minut, ostudzić, następnie wymieszać z kisielem (w proszku)
.
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie i przykryć pozostałym
ciastem. Piec 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut.
Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę
pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem
delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o
wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15
minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut.
Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę
pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem
delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o
wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15
minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut.
Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę
pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem
delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o
wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15
minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut.
Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę
pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych
jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem
delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o
wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15
minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz