Gulasz
½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego
½ kg pieczarek
duża cebula
smalec
pieprz, sól, papryka mielona słodka i ostra
trochę przecieru pomidorowego
mąka do zagęszczenia
Mięso pokroić w dość drobną kostkę, ddusić na smalcu do miękkości, od czasu do czasu podlać wodą aby nie przypalić. Pod koniec duszenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone drobno pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, obficie słodką papryką i wg upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu.
Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku.
Placki ziemniaczane
kilka dużych ziemniaków
2 cebule
jajko
kilka łyżek mąki
pieprz, sól, przyprawa np. Kucharek
olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać jajko i tyle mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną Kucharka. Smażyć do zrumienienia na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz