Jeszcze raz skubaniec wg. przepisu Apsik ze Smacznego, tym razem prawie bez modyfikacji. Super ciacho. Polecam.
Składniki ciasta:
6żółtek
3 czubate szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 margaryna
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku
4 łyżki śmietany kwaśnej
na czubek łyżeczki amoniaku
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
powidła węgierkowe
1 szklanka cukru
6 białek
1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)
cukier puder do posypania
Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze
śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części,
jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć powidło,
następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno
,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać budyń (proszek).. Pianę wyłożyć na ciasto i
na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz