Filet z piersi kurczaka lub z indyka
sól, pieprz, majonez
Moje propozycje na farsz:
I:
oscypek
żurawina suszona
żurawina do mięs ze słoiczka
Oscypek drobno pokroić, dodać suszone owoce żurawiny i kilka łyżek żurawiny ze słoiczka.
II:
Bryndza góralska
suszone pomidory z zalewy
Składniki pokroić, wymieszać.
III:
ser żółty
pieczarki - można wcześniej pokroić i poddusić na maśle
ewentualnie cebula, kawałek czerwonej papryki
Rozdrobnione składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprz
Mięso pokroić na kotlety i rozbić tak, aby po włożeniu do dołka w foremce na mufinki wystawały dość sporo brzegi. rozbite mięso przyprawić, ułożyć w dołkach. Ja użyłam foremki ceramicznej, w innych bezpiecznej jest dołki wcześniej natłuścić. W zagłębienia nałożyć wybrany farsz. Brzegi mięsa zawinąć tak, aby farsz był dobrze zamknięty. Na wierzchu posmarować majonezem. włożyć do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na niższy poziom koniecznie położyć blaszkę na wyciekający tłuszcz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz