AdSense

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej

           Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin.


Ciasto:
50 dag mąki tortowej
6 dag drożdży
10 dag cukru - pudru
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
20 dag masła
1 jajko
3 żółtka
otarta skórka z cytryny
1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu waniliowego lub cukru wanilinowego)
szczypta soli

Masa makowa:
40 dag maku
1 l mleka
10 dag masła
1/2 szklanki miodu
20 dag cukru pudru
3 jajka
50 ml rumu lub spirytusu
25 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
1/2 utłuczonej laski wanilii (używam aromat waniliowy i migdałowy)
mały budyń waniliowy lub śmietankowy (mój dodatek)


Zaczynamy od przygotowania masy makowej.Opłukany mak zalać gorącym mlekiem, gotować 30 min. Odsączyć, zmielić dwukrotnie. W garnku rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie, mak, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić. Ubić gęstą masę z żółtek i połowy cukru, dodać do maku. Następnie ubić pianę z białek, dodając resztę cukru, połączyć z sypkim budyniem, a następnie z makiem. Dodać alkohol.

Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę luzu. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową.

5 komentarzy:

  1. Kobieta, której przepis podajesz, nazywa się Nasierowska (sławny polski fotografik)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Przepraszam za błąd.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały makowiec , co roku na Wielkanoc gości na moim stole.Polecam

    OdpowiedzUsuń

AdSense