Pyszne ciasto o wspaniałym aromacie pomarańczy, w sam raz na nadchodzące święta. Zauroczyło mnie już dość dawno. Przepis znaleziony na forum Smaczny.pl, autorką jest Apsik.
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
25 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 3 pomarańczy
Masa kisielowa:
sok z 3 pomarańczy
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować wodę z cukrem. Sok pomarańczowy połączyć z żółtkami, kisielem w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącej wody z cukrem. Cały czas mieszając gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą kisielową przełożyć placki. Przestudzić, udekorować polewą czekoladową. Można obsypać płatkami migdałowymi (tak podaje oryginalny przepis, ja użyłam kokosu).
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
25 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 3 pomarańczy
Masa kisielowa:
sok z 3 pomarańczy
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować wodę z cukrem. Sok pomarańczowy połączyć z żółtkami, kisielem w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącej wody z cukrem. Cały czas mieszając gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą kisielową przełożyć placki. Przestudzić, udekorować polewą czekoladową. Można obsypać płatkami migdałowymi (tak podaje oryginalny przepis, ja użyłam kokosu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz