AdSense

piątek, 29 maja 2015

Sernik miodowo-kajmakowy

               Coś dla łasuchów. Lekki sernik na miodowym cieście. W wersji z masą kajmakową bardzo słodki. Aby to zmienić można zastąpić masę kajmakową powidłem.


Ciasto:
30 dag margaryny
60 dag mąki
4 łyżki miodu
30 dag cukru
2 jajka
2 łyżeczki sody

Masa serowa:
1 kg serka naturalnego homogenizowanego
ok. 2 szklanki mleka
2 opakowania Śnieżki
2 duże łyżki żelatyny

Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, gorzka czekolada lub polewa czekoladowa.

Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki.

Żelatynę zalać 1 szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w 200 ml gorącego mleka. Schłodzić. W 200 ml zimnego mleka ubić 2 opakowania śnieżki. Połączyć z serem. Do masy dodać tężejącą żelatynę. Zmiksować.

Jeden miodowy placek skropić lekko słodką, mocną herbatą, posmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową. Wyłożyć drugą część masy serowej. Posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować polewą czekoladową. Pozostawić na dłużej (najlepiej do następnego dnia) w lodówce.

2 komentarze:

  1. Ale smakowicie się prezentuje, na pewno jest pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo interesujące ciacho, podoba mi się

    OdpowiedzUsuń

AdSense