AdSense

piątek, 15 maja 2015

Wuzetka z kaszą manną

                Pyszna kremówka - niby wuzetka z dużą ilością kremu, z kaszą manną. Dodatkowo przed nałożeniem kremu można posmarować ciasto powidłem śliwkowym. Będzie mniej słodkie.



Ciasto:
8 dużych jajek
5 łyżek mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 szklanki mleka
ok. 3,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej
40 dag masła
cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki spirytusu

Polewa:
15 dag masła
13 dag cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
 
Do nasączenia ciasta:
1/3 szklanki gorącej wody
3 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu lub trochę czystej wódki.

         Jajka z cukrem zmiksować na puszysty krem. Nie przerywając ubijania dodać ocet i olej. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie połączyć delikatnie z masą jajeczną. Wylać na blaszkę 36x24 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
         Z mleka i kaszy manny ugotować bardzo gęsty kleik. Wystudzić. Żółtka miksować z cukrem do białości, dodać spirytus, a następnie małymi partiami masło. Gdy masa będzie jednolita i puszysta dodać stopniowo wystudzony kleik. Jeszcze chwilę miksować do uzyskania gładkiego kremu.
         Wystudzone ciasto nasączyć syropem z wody, cukru i alkoholu. Na wierzch wyłożyć cały krem, wyrównać i schłodzić.
         Składniki polewy ogrzewać na małym ogniu. Nie gotować. Gotową polewę wystudzić, a następnie rozprowadzić na warstwie kremu. Ponownie schłodzić.

3 komentarze:

  1. Ciasto na pewno pyszne. Super wersja popularnej Wuzetki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś to ciacho było hitem w mojej rodzinie. Teraz zostało trochę zapomniane.

    OdpowiedzUsuń

AdSense