Stary przepis, wielokrotnie wypróbowany. Sernik można upiec z twarogu sernikowego z wiaderka. W takim przypadku ucieramy masło z żółtkami, a następnie dodajemy ser i pozostałe składniki. Ja jednak zachęcam do używania dobrego tłustego lub półtłustego twarogu i samodzielnego mielenia. Można wówczas przed upieczeniem na wierzchu narysować widelcem kratkę, jak robiły to nasze mamy i babcie.
U mnie tym razem oblany czekoladą.
Ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
kilka łyżeczek kakao
Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian pozostałe składniki. Ciasto umieścić w blaszce 34x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cieniutką warstwą kakao. Można użyć zwykłego kakao (wówczas posypujemy przez sito) lub np. Puchatka.
Masa serowa:
1 i 1/2 kg sera (może być trochę więcej)
25 dag masła lub margaryny
6 jajek
1 i 2/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 budyniu śmietankowego
kilka kropel aromatu migdałowego lub wg upodobań
bakalie(niekoniecznie)
Ser zmielić razem z masłem, dodać żółtka, cukier i pozostałe
składniki. Krótko utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto delikatnie, małymi porcjami aby
nie zmieszać z kakaem. Wyrównać. Można narysować wspomnianą kratkę widelcem. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Hej :) Bardzo ciekawy przepis na sernik, a pomysł polania go czekoladą jest po prostu rewelacyjny ;) Moja mama faktycznie robiła taką kratkę widelcem, podobnie jak babcia. Muszę przyznać, że mi to zostało ;) Ale tylko przy ciastach, bo nie wyobrażam sobie, żebym zrobiła kratkę na pizzy (pracuję w Szybkiej Pizzy), chociaż czasami mam ochotę :D Jestem bardzo ciekawa, jak by wyglądała! W sensie ciasto, te bułeczki. Na pewno nadałyby pizzy niesamowitego wyglądu, prawda? :)
OdpowiedzUsuń