Łatwe i szybkie ciasto z serem. Stworzone na bazie przepisu na szarlotkę .
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie serowe:
50 dag tłustego sera
3/4 szklanki cukru
Pół opakowania budyniu śmietankowego
2 jajka
1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
po kilka kropel olejku migdałowego i śmietankowego
1 łyżka octu
rodzynki
Polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej
ubijać. Dodać kakao, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo
dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x32) wyłożonej
papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni. Przygotować nadzienie serowe. Ser zmielić, margarynę rozpuścić i wystudzić. Z jajek oddzielić białka, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać połowę cukru, a po chwili łyżkę octu i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć pozostałe składniki nadzienia. Na końcu dodać pianę, lekko wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane
nadzienie, a następnie delikatnie, łyżeczką rozłożyć pozostałe ciasto. Piec około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić, oblać polewą czekoladową.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSzybko zniknęło.Chyba smakowało. Dzięki za odwiedziny.
OdpowiedzUsuń