AdSense

czwartek, 14 kwietnia 2016

Sernik z mlekiem w proszku

               Sernik z dodatkiem mleka w proszku. Przepis znaleziony dość dawno w internecie i dość mocno zmodyfikowany.


Ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek
250 g margaryny "Kasia"
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść  palcami kruszonkę. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę 25x36 wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugnieść.

Masa serowa:
1,2 kg mielonego sera
500 ml śmietany 30%
8 jajek
pół szklanki mleka w proszku
pół szklanki mąki pszennej
1 duże opakowanie budyniu śmietankowego
1,5 szklanki cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego

Ser utrzeć z żółtkami. Ucierając dodawać mleko w proszku, budyń, mąkę,  aromat. Białka ubić na sztywno z cukrem. Śmietanę również ubić z cukrem wanilinowym. Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną, a następnie z pianą z białek. Całość wyłożyć na ciasto, wyrównać, posypać pozostałym ciastem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.  Pozostawić w wyłączonym piekarniku na kilkanaście minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową wg dowolnego przepisu.

1 komentarz:

AdSense