Ciasto
4 żółtka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1/2 opakowania kisielu cytrynowego
1 łyżeczka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
Dodatkowo:
30-40 dag rabarbaru
3 łyżki cukru
1/2 opakowania kisielu cytrynowego
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, starannie zagnieść palcami kruszonkę. Podzielić na 3 części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, obsypać cukrem i kisielem. Białka ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z sypkim kisielem, mąką, dodać kilka kropel aromatu cytrynowego i jeszcze chwilę ubijać. Blaszkę (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 1/3 kruszonki, lekko przygnieść. Ułożyć rabarbar, posypać drugą częścią ciasta, rozprowadzić pianę, a następnie ostatnią część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz