Ciasto:
30 dag margaryny
3 szklanek mąki
3/4 szklanki piwa jasnego (zazwyczaj używam piwa TATRA)
Nadzienie:
około 500 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 opakowanie Fix do spagetti Bolognese
Pieprz, Kucharek, oregano, Ketchup
Kilka łyżek oleju rzepakowego
15-20 dag startego sera żółtego
Jajko do smarowania
Sos:
1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
2-3 łyżki majonezu dekoracyjnego
Mięso przesmażyć na oleju. Fix do spaghetti wymieszać z wodą, połączyć z mięsem (postępować zgodnie z opisem na opakowaniu). Dodatkowo farsz przyprawić używając ketchupu, "Kucharka", oregano i pieprzu. Przestudzić. Margarynę posiekać z mąką, stopniowo wlać piwo, zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części, każdą cienko rozwałkować formując prostokąt. Na cieście rozłożyć nadzienie, posypać startym, żółtym serem, następnie zwinąć rulony. Pociąć na długość 4-5 cm, smarować jajkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, około 50 minut w temperaturze 175 stopni.
Przygotowanie sosu:
Sos sałatkowy przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, następnie połączyć z majonezem i śmietaną.
mniam, wyglądają strasznie pysznie!
OdpowiedzUsuń