AdSense

niedziela, 12 czerwca 2016

Szarlotka z rabarbarem

              Łatwa, kwaskowa i pulchna szarlotka z rabarbarem, która zawsze się udaje. Przepis taki sam jak na szarlotkę z jabłkami
 

 
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny

Nadzienie:
1 kg rabarbaru
1 kisiel cytrynowy  duży (na 3/4 L)
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
cukier puder do posypania


Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Zmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi jajkami. Stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar obrać i pociąć na krótkie kawałki. Obsypać cukrem i kisielem w proszku, wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Piec  jeszcze około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Sezon na rabarbar powoli się kończy, ale jeszcze chyba uda mi się kupić taki pęczek na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Polecam to ciasto bo jest smaczne, łatwe i zawsze się udaje. Można je robić z różnymi owocami zmieniając tylko czasem smak kisielu.

      Usuń
  2. Super. Nareszcie nastał czas na świeżutkie warzywa

    OdpowiedzUsuń

AdSense