Łatwa, kwaskowa i pulchna szarlotka z rabarbarem, która zawsze się udaje. Przepis taki sam jak na szarlotkę z jabłkami
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg rabarbaru
1 kisiel cytrynowy duży (na 3/4 L)
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, a następnie żółtka i dalej
ubijać. Zmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi jajkami. Stopniowo
dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej
papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar obrać i pociąć na krótkie kawałki. Obsypać cukrem i kisielem w proszku, wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane
nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Piec jeszcze około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Sezon na rabarbar powoli się kończy, ale jeszcze chyba uda mi się kupić taki pęczek na ciasto :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Polecam to ciasto bo jest smaczne, łatwe i zawsze się udaje. Można je robić z różnymi owocami zmieniając tylko czasem smak kisielu.
UsuńSuper. Nareszcie nastał czas na świeżutkie warzywa
OdpowiedzUsuńSuper wersja :) Mniam ...
OdpowiedzUsuń