Czerwona kapusta jako dodatek do obiadu, ma oprócz smaku jeszcze tę cenną zaletę, że można ją przygotować wcześniej np. poprzedniego dnia.
1 średnia główka kapusty czerwonej
1 niezbyt duża cebula
1-2 jabłka
1 łyżka octu 10%
1-2 łyżki oleju rzepakowego
cukier, sól, pieprz
Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Dodać 1 łyżkę octu i 1 małą łyżeczkę cukru, wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Cebulę drobno poszatkować, lekko osolić, pozostawić aby się "przegryzła". Do wystudzonej kapusty dodać przygotowaną wcześniej cebulę, jabłka starte na grubej tarce i olej. Przyprawić pieprzem, dobrze wymieszać.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
To mój ulubiony dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńPyszna surówka :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com