Ciasto:
5 żółtek
3 szklanki mąki
250 g margaryny "Kasia"
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Połowę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę (23x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Przygotować masę śmietanową.
Masa śmietanowa:
3 duże (400g) opakowania gęstej śmietany 18%
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać, następnie połączyć ze śmietaną. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 20 minut. Po tym czasie zetrzeć lub pokruszyć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec kolejne 20 minut. Gorące ciasto można obsypać kawałkami mlecznej czekolady. Pozostawić (koniecznie) w blaszce do całkowitego wystudzenia.
Wygląda efektywnie! Ja ostatnio się odchudzam z www.kcalmar.com . polecam ci, jako inspirację.
OdpowiedzUsuń