AdSense

niedziela, 26 listopada 2017

Ciasto nadziewane żurawiną

          Proste ciasto z żurawiną i puszystą pianką z serka Danio. Dobrze smakuje i efektownie wygląda. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i pracy.


Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny "Kasia"

Nadzienie:

1.)
40 dag suszonej żurawiny
1/2 szklanki syropu żurawinowego
1 duży kisiel wiśniowy lub malinowy  (na 3/4 L)
3 łyżki cukru

2.)
4 opakowania serka Danio (4x140g) o smaku waniliowym
3 białka
½ szklanki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego

Dodatkowo:
cukier puder do posypania


          Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i dalej ubijać. Margarynę rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi jajkami. Stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie. Żurawinę zalać syropem, obsypać cukrem i kisielem w proszku. Wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć z serkiem. Na gorące, podpieczone ciasto wyłożyć żurawinę, a następnie przygotowaną piankę. Ponownie umieścić w piekarniku na 20 minut. Wylać na wierzch pozostałą część ciasta i piec jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense