AdSense

sobota, 16 grudnia 2017

Piernik - rolada

          To chyba najłatwiejszy przepis na piernik. Pochodzi z opakowania przyprawy do piernika. Zamiast w tortownicy został upieczony na dużej blaszce z pieca i zwinięty w roladę. Co prawda nie jest tak sprężysty jak biszkopt i nie zwija się tak efektownie w ślimaczka, ale efekt końcowy jest ciekawy.



Ciasto:
40 dag mąki
12,5 dag margaryny
25 dag cukru
2 jajka
4 łyżki powideł
3 łyżeczki kakao
1 płaska łyżka przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody

Dodatkowo:
słoiczek powideł
płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
2 łyżki alkoholu
cukier puder do posypania

          Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem, dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę. Mieszając dodać powidło , wlać tłuszcz. Dużą blachę z pieca wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kawę zaparzyć z cukrem w 1/3 szklanki wody. Gdy przestygnie wlać alkohol. Gorące ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, tak aby spód był na wierzchu. Lekko nasączyć przygotowaną kawą, posmarować powidłem. Zwinąć pomagając sobie papierem do pieczenia, po czym zawinąć roladę w papier, a następnie dość ciasno w bawełnianą ściereczkę. Pozostawić do następnego dnia. Gotową roladę posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense