Ciasto:
40 dag mąki
12,5 dag margaryny
25 dag cukru
2 jajka
4 łyżki powideł
3 łyżeczki kakao
1 płaska łyżka przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
Dodatkowo:
słoiczek powideł
płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
2 łyżki alkoholu
cukier puder do posypania
Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem, dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę. Mieszając dodać powidło , wlać tłuszcz. Dużą blachę z pieca wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kawę zaparzyć z cukrem w 1/3 szklanki wody. Gdy przestygnie wlać alkohol. Gorące ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, tak aby spód był na wierzchu. Lekko nasączyć przygotowaną kawą, posmarować powidłem. Zwinąć pomagając sobie papierem do pieczenia, po czym zawinąć roladę w papier, a następnie dość ciasno w bawełnianą ściereczkę. Pozostawić do następnego dnia. Gotową roladę posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz