6 żółtek
3 szklanki mąki
250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża łyżka kakao
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego np. PRESIDENT
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 duże opakowanie budyniu śmietankowego
pół szklanki oleju
pół szklanki gęstej śmietany 18%
1 łyżka kakao
Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Połowę wysypać na blaszkę (23x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko przygnieść palcami. Przygotować masę serową. Białka ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania ostrożnie wsypać proszek budyniowy, a następnie strużką wlewać olej. Dodać twaróg i śmietanę. Ubijać jeszcze krótką chwilę do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć na ciasto. Pozostałą część połączyć z kakao i rozłożyć porcjami na wierzchu. Zrobić "zawirowania" widelcem, tak aby lekko zmieszać dwa kolory masy. Posypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz