40 dag szynki wieprzowej
40 dag pieczeni wołowej
20 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej
10 dag smalcu
1 - 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
1 łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżka przyprawy typu Kucharek
1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz
1,5 kg fasolki szparagowej
2 duże cebule
1,5 łyżki mąki pszennej
przyprawa w płynie Magi
sól
szczypta kwasku cytrynowego
Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/4 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie (około pół szklanki), zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić strąki na krótsze kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Ugotowaną fasolkę wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz