AdSense

czwartek, 16 sierpnia 2018

Fasolka szparagowa a'la bigos

          Bardzo sycące danie z fasolki szparagowej. Przygotowuję go tak samo jak bigos zamieniając tylko kapustę na fasolkę. Podaję przykładowe ilości składników.


40 dag szynki wieprzowej
40 dag pieczeni wołowej
20 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej
10 dag smalcu
1 - 2  łyżki papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
1 łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżka  przyprawy typu Kucharek
1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz
1,5 kg fasolki szparagowej
2 duże cebule
1,5 łyżki mąki pszennej
przyprawa w płynie Magi
sól
szczypta kwasku cytrynowego

            Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/4 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie (około pół szklanki), zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić strąki na krótsze kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Ugotowaną fasolkę wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense