AdSense

niedziela, 21 października 2018

Drożdżówka fantazyjna

          Drożdżówka z nadzieniem kakaowym upieczona w postaci rozety


500 g mąki pszennej
po pół szklanki wody i mleka
100 g masła
2 jajka
30 g świeżych drożdży
7 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 - 2 łyżki kakao
pół łyżeczki soli

          W naczyniu, w którym będzie wyrabiane ciasto wymieszać  mąkę, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz sól. Zrobić wgłębienie, umieścić w nim pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i połowę przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostały płyn i jajka. Oddzielić skorupką część jednego jajka do posmarowania ciasta. Wyrabiać przez chwilę, do połączenia składników. Dodać około 2/3  rozpuszczonego masła i nadal wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć naczynie pokrywką i odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć je na blat i krótko wyrabiać. Podzielić na dwie równe części, rozwałkować koła o średnicy około 30 cm. Jedno z kół posmarować pozostałym masłem, posypać kakao wymieszanym z 2 łyżkami cukru, przykryć drugą częścią ciasta, lekko przygnieść dłońmi. Pokroić  na 8 części. Każdą część naciąć wzdłuż, po czym chwycić palcami wierzchołek i przeciągnąć przez nacięcie (podobnie jak przy robieniu faworków). Układać luźno w rozetę na dużej blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie posmarować je jajkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody, obsypać pozostałym cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense