Drożdżówka z nadzieniem kakaowym upieczona w postaci rozety
500 g mąki pszennej
po pół szklanki wody i mleka
100 g masła
2 jajka
30 g świeżych drożdży
7 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 - 2 łyżki kakao
pół łyżeczki soli
W naczyniu, w którym będzie wyrabiane ciasto wymieszać mąkę, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz sól. Zrobić wgłębienie, umieścić w nim pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i połowę przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostały płyn i jajka. Oddzielić skorupką część jednego jajka do posmarowania ciasta. Wyrabiać przez chwilę, do połączenia składników. Dodać około 2/3 rozpuszczonego masła i nadal wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć naczynie pokrywką i odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć je na blat i krótko wyrabiać. Podzielić na dwie równe części, rozwałkować koła o średnicy około 30 cm. Jedno z kół posmarować pozostałym masłem, posypać kakao wymieszanym z 2 łyżkami cukru, przykryć drugą częścią ciasta, lekko przygnieść dłońmi. Pokroić na 8 części. Każdą część naciąć wzdłuż, po czym chwycić palcami wierzchołek i przeciągnąć przez nacięcie (podobnie jak przy robieniu faworków). Układać luźno w rozetę na dużej blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie posmarować je jajkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody, obsypać pozostałym cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Studzić na kratce.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz