AdSense

piątek, 26 października 2018

Krokiety z tuńczykiem

          Jeden ze sposób na popularne danie jakim są krokiety. W mojej kuchni uchodzą za krokiety na piątek.



Naleśniki:
2 szklanki mleka mleka
3/4 szklanki wody
1 jajko
35 dag mąki tortowej
sól, pieprz, przyprawa Vegeta lub Kucharek

Nadzienie:
2 puszki (po 170 g) tuńczyka w oleju roślinnym
20 dag żółtego sera
2 małe ogórki kiszone

Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

          Zmiksować jajko przeznaczone na ciasto naleśnikowe, Dodać pozostałe składniki, przyprawić niewielką ilością soli, pieprzu i Vegety. Miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dla odpowiedniej konsystencji dodać trochę mąki lub dolać trochę wody. Usmażyć naleśniki. Kawałki tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju, rozdrobnić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia. Gotowy farsz nakładać na naleśniki, zwijać krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense