AdSense

piątek, 9 listopada 2018

Ciasto z migdałową skorupką

          Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto pod cienką, migdałową bezą.


Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
6 zółtek
4 białka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/4 kostki margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego (15g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kilkanaście świeżych lub mrożonych malin

Migdałowa skorupka:
2 białka
4 łyżki cukru
15 dag płatków migdałowych
aromat migdałowy

           Margarynę rozpuścić, lekko przestudzić. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier wanilinowy i jeszcze chwilę miksować. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie strużką wlać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wylać do foremki (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki malin. Piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni. W tym czasie ubić na sztywną pianę białka i cukier przeznaczone na skorupkę. Dodać płatki migdałowe i kilka kropel aromatu. Krótko zmiksować. Pianę rozprowadzić na gorącym cieście, po czym ponownie wstawić do piekarnika na 15 do 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense