2 i 1/2 szklanki mąki
6 zółtek
4 białka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/4 kostki margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego (15g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kilkanaście świeżych lub mrożonych malin
Migdałowa skorupka:
2 białka
4 łyżki cukru
15 dag płatków migdałowych
aromat migdałowy
Margarynę rozpuścić, lekko
przestudzić. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka,
cukier wanilinowy i jeszcze chwilę miksować. Porcjami dodawać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie strużką wlać
rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wylać do foremki (23x32) wyłożonej
papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki malin. Piec
około 35 minut w temperaturze 175 stopni. W tym czasie ubić na
sztywną pianę białka i cukier przeznaczone na skorupkę. Dodać
płatki migdałowe i kilka kropel aromatu. Krótko zmiksować. Pianę rozprowadzić
na gorącym cieście, po czym ponownie wstawić do piekarnika na 15
do 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz